Hormoonklachten
Voor professionele hulp bij hormonale problemen rond de menstruatie, anticonceptie, preconceptie en overgang.
Wilma Timmer
Blijf niet langer rondlopen met je klachten, maak een afspraak!
Menstruatieklachten (PMS)
Eens in de maand is het mis: hormonen maken van jou een chagrijnig, prikkelbaar en onzeker persoon. Om nog maar te zwijgen over je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikkramp en vermoeidheid. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Het lijstje van klachten die bij PMS horen is lang, inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het gaat om serieuze klachten die een enorme impact kunnen hebben op je leven. 4 tot 7 dagen per maand en 30 jaar lang. 1 op de 4 vrouwen heeft zoveel last dat ze vrij moeten nemen van hun werk.
Menstruatieklachten krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Helaas kunnen alleen vrouwen voelen hoe erg en ondraaglijk de klachten soms zijn.
Hoeveel dagen wil jij je rottig voelen? Er is wat aan te doen!
Gezond leven en sporten helpt, net als het vermijden van vet en kruidig eten, roken en stress. Het PMS consult kan hierbij helpen, je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu weet.
Maak een afspraak
Overgang
Word je gek van je overgangsklachten? Denk niet dat het er allemaal bij hoort en dat je er maar mee moet zien te leven. Er is meer aan te doen dan je denkt!
Wat is de overgang eigenlijk?
Doordat de eitjes in je eierstokken op beginnen te raken en er daardoor minder van het hormoon oestrogeen geproduceert wordt, kunnen er veel klachten ontstaan zoals:
• Slecht slapen • Opvliegers • Nachtzweten • Stemmingswisselingen • Vermoeidheid• Hartkloppingen • Gewichtstoename • Vaginale droogheid / gevoeligheid • Opgeblazen gevoel • Spier en gewrichtsklachten • Prikkelbaarheid • Concentratieproblemen / geheugenverlies • Angst en paniekgevoelens
Op welke leeftijd de overgang begint verschilt per persoon, meestal is dit tussen je 45e en 55e jaar maar sommige vrouwen ervaren al eerder klachten. De overgang duurt gemiddeld 7-10 jaar.
“Niet over praten maar gewoon doorgaan” of “het hoort er nou eenmaal bij” dat wordt vaak gezegd tegen vrouwen in de overgang. Veel vrouwen zien de menopauze nog als hun eigen probleem. Door het maatschappelijke taboe op het onderwerp overgang durven ze er niet over te beginnen, ook niet op hun werk. Miljoenen vrouwen lijden in stilte en melden zich ziek of gaan minder werken als het echt niet meer gaat. Maar het gebrek aan kennis kan ook zorgen voor andere problemen. Vrouwen in de overgang krijgen vaak onterecht de diagnose burn-out. In de overgang wordt je namelijk veel minder veerkrachtig, eerst kon je alles aan en nu is dat ineens veel minder. Een verstoring van de hormoonbalans kan zoveel impact hebben op het dagelijks leven dat je daardoor vaak minder goed kan functioneren in je sociale leven, je relatie(s) en je werk.
Vaak is er aan de overgangsklachten die je hebt heel goed iets te doen!
Door een afspraak te maken voor een consult kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn om jouw klachten te verminderen.
Voorafgaand aan het consult kan je zelf al een vragenlijst invullen om je klachten in kaart te brengen. Daarna kunnen we tijdens het consult bekijken welke behandeling het beste bij jouw klachten en bij jou als persoon past, zodat je je snel weer een stuk beter voelt.
Maak een afspraak
Preconceptie
Een gezonde start voor moeder en kind!
Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap.
Er kunnen ook medische redenen zijn, zoals endometriose en PCOS, waarom zwanger worden niet meteen lukt en waar je vaak geen invloed op hebt. Maar je kunt de natuur wel een handje helpen door aan een goede hormonale balans te werken dmv voeding en supplementen.
Ook is het belangrijk om bij een zwangerschap je baby een zo gezond mogelijke start te geven.
Tijdens het preconceptie consult brengen we jouw situatie in kaart: je gezondheid, familiaire achtergrond, lifestyle en cyclus, maar nemen we ook mee in hoeverre je partner invloed kan hebben. Vervolgens krijg je dan een gericht advies over wat jij kunt doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden en hoe je baby in de baarmoeder een zo gezond mogelijke start krijgt.
Maak een afspraak
Anticonceptie
Er zijn veel vormen van anticonceptie en ook iedere vrouw is anders en daarom is het belangrijk om anticonceptie te gebruiken die bij jou en jouw leven past.
Maar hoe maak je nu een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden?
Voor dit advies kan je bij mij terecht, ik leg je de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en help je een weloverwogen keuze te maken.
De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.
Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden, namelijk anticonceptie met of anticonceptie zonder hormonen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil of het hormoonspiraaltje (Mirena). Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.
Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen.
Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang.
Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar?
Hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel?
Wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie?
Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die je precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? Ik ben er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je veelal niet voor even, maar voor jaren!
Maak een afspraak
“Mijn leven lag compleet overhoop. Wat ik nooit verwacht had, gebeurde echt. Dankzij de tips van Wilma heb ik weer zin in het leven!”
Cora
Hormoonspecialist
Persoonlijk advies
Consult vaak vergoed
Geen verwijzing nodig
Care for Women Gorinchem
Jacques Perkstraat 1
4207 RB Gorinchem
06 13695735
w.timmer@careforwomen.nl
KvK nummer: 82059934
BTW nummer: NL002112485B96
AGB code: 90110775